Skriv ut

Ett tal ska inte bara vara kort och kärnfullt, det ska dessutom vara vackert. Kryddar du talet med retoriska figurer, blir det tilltalande för åhöraren.

Retoriska figurer

Andra stilknep

Antiklimax: Bygg upp förväntningarna och ge sedan en kraftlös upplösning. ”Vi närmade oss stugan med våra vapen skjutklara. Pulsen skenade och vi hade alla känslan av att detta bara kunde sluta illa. Jag öppnade sakta dörren, tog ett djupt andetag, klev in med alla sinnen på helspänn och anfölls av ... en liten kattunge.” Glöm inte konstpausen innan ”en liten kattunge”.

Tre sammanhängande ord eller meningar har visat sig vara mycket tilltalande att lyssna på. Det är ingen slump att fransmännen valde ”frihet, jämlikhet och broderskap” eller att man i kyrkliga kretsar talar om ”fadern, sonen och den helige ande”. Förstärk genom att slänga in en allitteration och säga ”vi är inspirerade, integrerade och informerade”.

Liknelser: Det finns många källor att hämta inspiration ifrån, inte minst sportens värld. Tänk dig att du ska beskriva ett fantastiskt resultat på ett matteprov. ”Om Kalle hade varit friidrottare så skulle hans resultat på provet motsvara 19 meter i tresteg.”

Citat

Det är ofta tacksamt att använda sig av citat: